Kapadokya Üniversitesi Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezi Hakkında

Kapadokya Üniversitesi ‘’Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezi’’ (AA-SDUAM) yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayınlanması ile 05 Ağustos 2024 tarihinde kurulmuştur.

 

“Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezi’’ ile üniversitemizin kurucusu, ülkemizin en önemli yazar ev düşünürlerinden birisi olan Sayın Alev Alatlı’nın fikirlerinin yaşatılması ve ortaya koyduğu değerler esas alınarak insanlık ve gezegenimiz için tüm disiplinlere ve yöntemlere hitap eden, kalıp yargı ve varsayımlardan arındırılmış araştırma ve tartışmalara yönelik karşılıklı iletişim esaslı bir platform oluşturmayı ve insanlık ve gezegenimizi bekleyen büyük problemleri tespit ederek çözüm önerileri üretmeyi amaçlamaktadır.

 

Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyet alanları şunlardır;

  1. İnsanlığı ve gezegenimizi bekleyen büyük problemlerin tespiti ve bunlara yönelik dikkat çekerek ortak bir tasavvurda bulunmak.
  2. Birçok farklı çalışma alanında ( Eğitim, felsefe, tarih, ilahiyat, sağlık, ekonomi, gıda, gastronomi, bilim ve teknoloji, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, edebiyat, güvenlik, iklim değişikliği, müzik, kültür ve sanat ) ulusal ve uluslararası stratejik önceliklerin belirlenmesi ve belirlenen bu önceliklere yönelik uzun vadeli stratejiler geliştirmek ve araştırmalar ile katkıda bulunmak.
  3. Kapadokya bölgesi ve yerel halkın gelişimi açısından projeler geliştirmek ve faaliyete geçirmek.
  4. Alev Alatlı’nın eserlerini ve düşüncelerini daha geniş kesimlere ulaştırmak ve bu konuda her türlü çalışmalara katılmak
  5.  Türkiye ve dünyadaki temel sorun ve çatışma alanlarıyla ilgili araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslararası ortaklıklarla projeler gerçekleştirmek, uluslararası sorunlara bölgesel odaklı ilgilenmek, yabancı dillerde yapılacak olan yayımlarla sorun odaklı çalışmalar hazırlamak.
  6. Üniversitemizin öğrenci ve öğretim elemanlarına araştırma ve bilimsel çalışma ortamı sunmak, uluslararası alandaki sorunlara dair bilgilerini arttırmak ve üniversitemizi temsilen uluslararası alanda yapılacak çalışmalara katılmalarını sağlamak.
  7.  İlgili mevzuat hükümleri kapsamında, merkezimizin faaliyet alanları içerisinde, ulusal ve uluslararası, kamu kurum ve kuruluşlar ile birlikte özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak, üniversitemizin bünyesinde bölgemizde ve Türkiye genelinde çalışmalar düzenlemek ve düzenlenen çalışmalara katılarak sertifika programlarını yürütmek.
  8. Mevzuat hükümleri kapsamında merkezimizin bünyesinde ilgili konularda sempozyum, seminer konferans, panel, kitap basımı, broşür yayımlamak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek, internet sayfası ve sosyal medya aracılığı ile faaliyetlerimizi ulusal ve uluslararası topluma iletmek.

Tüm bu amaçların gerçekleştirilmesi hem üniversitemizin öğrenci ve çalışanlarına hem de başta Kapadokya bölgesi olmak üzere bölge insanının gelişimine katkı sağlamaya; merkezin geliştireceği proje ve önerilerin bölgesel, ulusal ve uluslararası sorunların çözümü için çözümler üretmesi ile insanlık ve gezegenimizin sorunlarına disiplinlerarası bir bakış açısı ve çözüm yolları geliştirmeyi planlamasıdır