Alev Alatlı Anısına Anlamlı Kongre: KAPGTAK; Gastronomi, Gıda ve Turizm Alanının Önde Gelen Bilim İnsanlarını Ağırladı

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün, ülkemizin yetiştirdiği önemli mütefekkir, yazar ve Kapadokya Üniversitesi’nin kurucusu Alev Alatlı anısına düzenlediği Kapadokya Gastronomi, Gıda ve Turizm Araştırmaları Kongresi (KAPGTAK) sona erdi.

Uçhisar Sanat Yerleşkemizde yapılan kongreye; Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, Kapadokya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztürk, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Çiçek, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Bostan, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Başyiğit Kılıç, KAPGTAK Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı, KAPGTAK Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ali Ilgaz, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğretim elemanları, alanında uzman akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Bu yıl ilk kez düzenlenen kongre; gastronomi, gıda, turizm ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışan bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek, disiplinler arası etkileşim ve iş birliklerini güçlendirdi. Kapadokya Üniversitesi’nin temel değerleri olan “Akıl, Ahlak, Adalet, Adap” ilkeleri doğrultusunda planlanan kongre, gastronomi turizminden moleküler gastronomiye, coğrafi işaretli ürünlerden sürdürülebilir gıda inovasyonlarına kadar geniş bir konu yelpazesini tartışmaya açtı.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa

Geçmişten günümüze ve geleceğe gastronomi turizmi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, kurucumuz Alev Alatlı’yı anarak sözlerine başladı. Karamustafa, “Güzel insanı, ülkemizin değerli mütefekkiri, düşünce insanı Alev Alatlı Hanım’ı saygıyla, hürmetle, minnetle yad ediyorum. Kapadokya Üniversitesi, diğer bölge üniversitelerimiz gibi stratejik ortağımız. Birlikte turizm ve farklı alanlarda olmak üzere iş birliği içerisinde güzel işler yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu iş birliği ve stratejik ortaklıkla bölgemiz ve cennet vatanımız Türkiye’miz kazanacak.”

Kapadokya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztürk

Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve kurucumuz Alev Alatlı anısına düzenlenen Kapadokya Gastronomi, Gıda ve Turizm Araştırmaları Kongresi’ne katılımlarından ve desteklerinden dolayı tüm konuklara teşekkürlerini ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztürk, katılımcıları tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında kendine özgü, doğal ve otantik yapısı ile ün salmış Kapadokya’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

KAPGTAK Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Gülcan

Konuşmasında, 2008 yılında yine Kapadokya’da gerçekleştirilen ve turizm fakülteleri ile gastronomi bölümlerinin akademik sistemde yer alması için yapılan önemli toplantıyı hatırlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Gülcan, o dönemde yaşanan zorlukları ve akademik camiada karşılaşılan refleksleri anlattı. Turizmin ve gastronominin akademik kimlik kazanma sürecinin kolay olmadığını belirten Gülcan, bu alanlarda savunmacı ve uyarlamacı yaklaşımlar üzerinden gelişen bilgi birikiminin zamanla önemli bir düzeye ulaştığını ifade etti. 

24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenen kongre ile, akademisyenlere araştırmalarını paylaşabilecekleri verimli bir bilimsel ortam sunulurken yeni iş birliklerinin temelleri atıldı. Alev Alatlı’nın vizyonunu yaşatmak ve onun değerlerine uygun bir bilimsel platformun oluşturulduğu kongrede, ülkemizin gastronomi, gıda ve turizm alanındaki önde gelen bilim insanları ağırlandı.